På besøg hos Arild Karlsen, ophavsmanden til Nordic Light Krill og Fiskeolie

Kontakten

Jeg fik kendskab til Arild Karlsen og hans produkt via Linkedin og blev egentlig straks grebet af lysten til at udforske produktet og lære dets skaber at kende. Jeg har tidligere benyttet et tilsvarende produkt, men lykkedes ikke med at finde det igen. Derfor havde jeg på forhånd kendskab til krill som et særdeles godt supplement til fiskeolie.

Efter en rum tid fandt jeg midlerne til at rejse til Tromsø for at besøge Arild og se hans virksomhed. Målet var at skrive en artikel om hans produkt og indgå et samarbejde om en reklame til min hjemmeside.

Rejsen til Tromsø gik planmæssigt med ankomst sidst på eftermiddagen, hvor Arild hentede mig i lufthavnen og bragte mig til hotellet. En virkelig dejlig gestus, efter en lang rejse ud i det ukendte.

Mødet med Arild og hans produkt
Vi havde aftalt at mødes en af dagene og snakke om hans virksomhed. Virksomhedens kontor ligger i Tromsdalen helt ned til fiskekajen, i en større bygning, hvor flere virksomheder fungerer. Bygningen ejes af en forhandler af biler, både og trailere.
I en del af bygningen er der en fiskefabrik. Der går vi ind. De er i gang med at rense og filetere sild, kan vi se gennem vinduerne. Det går stærkt og er meget automatiseret. Her dufter så dejligt af fisk, det gør et godt indtryk på de kunder, som kommer til kontoret.

Kontoret ligger helt ud til fiske kajen og der er næsten 180 graders panoramavinduer. I Tromsø er alle vinduer, lavet af dobbelt Thermo glas. Neden for vinduerne ligger en stor moderne fiskekutter til kaj. Det ser ud som om den er ved at gøre klar til at sejle ud.
Arild fortæller, at han har arbejdet sig til den ekspertise han har, forstået sådan, at han som helt ung startede som skibsdreng, tilegnede sig erfaring og steg i graderne for til sidst at være rederiejer med en flåde på tre fiskekuttere, som den nedenfor vinduet.

Da fiskeskipper og rederiejer, i 2008 gik i land, havde han arbejdet med idéen om fiskeolie i to år, inden han solgte sin flåde for at satse 100% på sit produkt, bestående af fiske og krillolie af fineste kvalitet. Målet var og er at lave et af verdens fineste produkter.
I udviklingsprocessen indgik han et samarbejde med en professor ansat ved Tromsø Universitet, som var specialist i omega 3.

Nordic Light Krill og Fiskeolie køber sine råvarer af faste leverandører, som leverer fiske og krillolie af højeste kvalitet. Her gås der ikke på kompromis. Til produktionen af Nordic Light fiskeoliekapsler skal der kun anvendes de absolut bedste råvarer. På produktet står en kode for fiskeolien kvalitet, i sammenhæng med oplysningen om, hvor mange mg fiskeoliekoncentrat en kapsel indeholder. Denne kode beskriver produktets renhed, hvilket ikke bliver oplyst på ret mange fiskeolieprodukter.
Nordic Light Fiskeoliekapsler produceres af 70 % fiskekød, fanget i det rene arktiske vand ud for Norges kyst og af krillolie produceret af 100% krill fanget i havet omkring Antarktis.
Når fiskeolie udvindes af fiskekød, bliver oliens renhed højere end, når der anvendes fiskelever, hvori affaldsstoffer naturligt ophobes og fraskåret fiskekød, som finner, hoveder og haler.
Kapslerne er også unikke ved den anvendte gelatine, idet det er lykkedes at udvikle en gelatine lavet af fisk. Et produkt der naturligvis er taget patent på.

Fiskeoliekapslerne produceres på en lokal fabrik. Arild fortæller, at det er essentielt, at kapslerne produceres under det magiske Nordlys. Fabrikken ligger i Tromsø kommune, hvilket gør det muligt at fastholde det nære samarbejde og have kontrol med produktionen.

De mindre ordrer afsendes fra kontoret, hvorimod de større ordrer sendes direkte fra fabrikken.
Fisk er en let tilgængelig råvare i Norge, så måske har Arild ret, når han siger, at det er svært at sælge sit produkt i så lille et land som Norge. I stedet har han valgt at fokusere på at sælge sit produkt gennem gode kontakter ude i verden, hvorfor Nordic Light Krill og Fiskeolie kapsler kan købes i USA, Dubai; Canada med flere og nu også Kina.

I vinduet ligger en Samisk rituel tromme med en trommestik beklædt med rensdyrskind. Den er bemalet med symboler og et mønster, som jeg ikke kan blive sikker på, om det er skindets naturlige mønster eller det er malet på. Arild spørger mig om jeg tror på sådanne alternative tanker og jeg fortæller om mine erfaringer med New Age, Cleare Voyance mm. Arild fortæller, at han tror på Samernes åndelige verden, samtidig med, at han lægger sin knyttede hånd over hjertet for at understrege dybden i hans udsagn.

Hvordan kommer Samerne og Nordlyset ind i værdigrundlaget?
Dette udsagn har givet mig stof til eftertanke, hvorfor jeg har gransket lidt i, hvad det kan være ved Samernes åndelige verden som Arild finder værdi i at tro på. Nordlyset betyder også en del, forstår jeg, idet han beskriver Nordlyset som magisk og har valgt at gøre det til en del af produktets navn.

Ræsonnement
Når man bor så tæt på havet og udlever sit arbejdsliv på havet, så bliver naturen en meget stor del af ens tilværelse. Jeg når frem til en forståelse af at Arild føler sig meget nært knyttet til naturen og at det derfor er meget naturligt også at finde mening i Samernes tro på naturens ånder. Vi kan jo ærligt talt heller aldrig komme til at bevise, om den ene tro er mere sand end den anden. I stedet er jeg overbevist om sandheden i, at mennesket i al almindelighed, har brug for at tro på noget meningsfuldt, som opleves at være en større helhed end individet.

Samernes religion ligner mange andre folkeslag, som lever i naturen, jeg vælger at kalde dem urmennesker. Selvom det ikke fremgår direkte af de kilder jeg har arbejdet med, så er det tydeligt at de fælles træk ved urmenneskers religion er opstået i erkendelse af, hvor lille og ubetydelig man er som menneske, når moder natur spiller med musklerne. Når dette kombineres med menneskets iboende behov for at finde mening og dermed forståelse for en større sammenhæng, er grundlaget skabt for mange guder, deres gerninger, køn og relationer.

Som andre urmennesker har Samerne oprindeligt haft mange guder, hvor de for mig at se, betydeligste er: solgudinden (menneskehedens moder); Stormenes gud (menneskehedens fader); sommervindens og vintervindens guder; gudinden for helbredelse og medicin samt gudinden for døden.
Samerne har haft en Shamanistisk religion, hvilket betyder, at menneskeheden gennem deres Noaide (shaman) har kunnet komme i dialog med guderne og derved opnå anvisninger for, hvad de burde gøre. Noaiden sang (Traditionel Samisk sang: jojk) og trommede (på en traditionel runebomme https://da.wikipedia.org/wiki/Runebomme ) indtil han gik i trance. I trancen rejste han til åndeverdenen (Saivos), hvor han kunne gå i dialog med guderne.
Egentligt er det let at forstå, at man henvender sig til Guderne, for at opnå en art tryghed og forståelse for tingenes rette sammenhæng.
Nordlyset har naturligvis været en del af Samernes verden, som de har forholdt sig til på samme måde som naturens elementer og dyrene. Samerne anså Nordlyset for at være en gud, som de påkaldte, når der skulle løses konflikter. Samerne har givet Nordlyset navnet Guovssahas, som betyder det hørbare lys.

Hvordan inspirerer Samernes religion og Nordlyset en almindelig Nordmand?
Det lange arbejdsliv på havet gør det let at forstå den nære tilknytning til naturen og den respekt den indgyder. Havet, kysterne og landet i Norge er i sig selv imponerende. For en Dansker er det ganske overvældende når landet dækkes af sne. Jeg oplever på en gang naturen som uendeligt smuk, fredfyldt og farefuld. I den uges tid jeg opholdt mig i Tromsø, oplevede jeg megen vekslen mellem sne, frost og tø. En livsfarlig cocktail er jeg vandt til at tænke. Men Nordmændene, de tager bare langrendsski på og drager ud i naturens skønhed. Hos dem bliver sneen jo liggende i måneder, så skulle man falde af skiene er der sikkert en halv meter sne eller mere til at afbøde faldet.

Når Samernes åndelige verden betyder noget for en virksomhedsejer som Arild Karlsen, ser jeg det som en form for identifikation med andre mennesker, der lever i et med naturen. Og Nordlysets magiske værdi, udspringer formodentlig af dets skønhed, uforudsigelighed og det faktum, at de naturvidenskabelige fakta endnu ikke er helt klarlagt, selvom der er forsket i Nordlyset siden Sir Edvard Halley begyndte i år 1716.

Manden bag Nordic Light Krill og Fiskeolie
Arild Karlsen giver flere gange udtryk for, at noget betyder meget for ham, ved at lægge sin knyttede hånd over hjertet. Dette gør han også i forhold til værdier, steder og venner.
En af de ting som betyder meget er ærlighed. I det hele taget oplever jeg, at Arild værdsætter gode kontakter, godt samarbejde og frem for alt, at hans produkt er af allerbedste kvalitet.

Nordic Light Krill og Fiskeolie kan beskrives som en enpersonsvirksomhed, hvor Arild foretrækker at have kontrollen, som han siger, hele vejen rundt. Han køber selv fiske og krillolien; han samarbejder direkte med en virksomhed, der kan producere fiskeoliekapslerne for ham og han står selv for at indgå samarbejde med gode kontaktpersoner i andre lande. Under mit besøg indgik han den endelige aftale med en kinesisk kontakt, som han havde forhandlet med gennem tre år. Det er forståeligt, at han er stolt og glad og slet ikke ved med sikkerhed præcis, hvor stort det kan gå hen og blive.

En sjov finte ved den særlige dialekt af norsk, som kendetegner Tromsø, er ordet hjerteligt. Ordet anvendes både positivt, som en venlig gestus, men også negativt, som han lod sig betale hjerteligt.

Jeg oplever klart Arild som en hjertelig person, på den positive måde.

Kilder:

Wikipedia, Samisk religion

Naturfag.no

Institut for teoretisk astrofysikk

Magic Magasin

Nordnorsk vitensenter