Blomstergårdens Frugtfestival
15. til 17. september 2017
Som altid er Blomstergården Frugtfestival en mulighed for at se haven som rummer: mange store træer af alle mulige slags: mange Rhododendron, som blomstrede smukt og farverigt i foråret; Fuchsia i mange afskygninger; Paradisæbler med deres enorme variation i farve og størrelse på frugterne; Georginer som netop er på deres højeste og Pometen, hvori der findes et stort udvalg af gamle danske frugtsorter.
Når man køber sin bilet får man udleveret kort over haven, bestillingsseddel til Georginerne og en blyant. Så kan man bestille Georginerne nu, mens man kan se dem i levende live og skulle man falde over en plante i haven, man gerne vil have, kan man markere den på kortet og siden bestille den også.
Rundt om i haven er der adskillige muligheder for at spise sin medbragte mad. Man kan side ude i kontakt med haven eller i en af pavillonerne, hvoraf nogle er voksested for de mere varmeelskende planter som abrikos og vindruer.
Kilde Ingeniøren AfJens Ramskov 12. feb 2017
I Pometen var der udstillet æbler, som man kunne muntre sig med at se på. Her kunne man også nærstudere planchen ovenfor og opdage, hvor mange af de æbler vi holder af at spise, den dag i dag, der oprindeligt stammer fra Cox-Orange æblet.
Villy Mougaard gav rundvisning i haven, hvor han fortalte om de mange planter. Hans særlige budskab handlede om, hvordan man starter op som haveejer og vigtigheden af at købe gode planter. Og gode planer pointerede Villy er planter med en veludviklet rod.
Karsten Hansen (natur Karsten) gav rundvisning i Pometen, hvor han fortalte om Frugttræerne og deres historie. Karsten Hansen er ligesom Villy Mougaard meget passioneret udi feltet om æbletræer mm. Karsten Hansen er også involveret i genetableringen af Pastor Wøldikes have og har derfor omfattende kendskab til æblesorternes historie.
I teltene var der udstillet flere slags æbler som man kunne få en smagsprøve på. Der ud over var der mulighed for både smagsprøver og køb af eksklusiv honning og syltetøj.
Villy og Margit Mougaard går op i at lave æblejuice og cider og de har efterhånden opbygget et rigt udvalg af sortsspecifik juice og cider og et stort kendskab til, hvilke æbler der giver en god juice sammen. Her indgår paradisæblerne også. Og selvfølgelig kunne man smage på varen og købe noget med hjem.
Villy og Margit Mougaard har gennem tiden udgivet et antal bøger som indgik i udstillingen, kunne købes og var man heldig at gætte rigtigt i en af konkurrencerne kunne man endda vinde en.
Der var rig mulighed for at dyrke samtaler med både udstillerne, Blomstergårdens venner, Villy, Margit og Karsten. Noget jeg og min veninde havde stor glæde af.
Et af de store hit på Frugtfestivalen er at få afklaret, hvilken frugtsort man er i besiddelse af, i sin have. Sådan noget har jo let ved at blive glemt, hvis ikke man er meget struktureret og sørger for både at skitsere placering og skrive navne ned. Således fik min veninde, efter mange års glemsel opklaret, hvad hedes nok så frodige og vist nok sjældne, æbletræ hed. Modertræet stod ved et barndomshjem og i forbindelse med at, det måtte fælles, havde man bedt Villy pode nye træer til familiens medlemmer. Det viste sig at være et Oudrupgård høstæble, som har det særlige kendetegn at, man kan høre kernerne rasle, når æblet er modent. Idet Villy havde podet sorten på anmodning og uden at være sikker på, hvad det var, hentede han et æble fra det træ (af samme slags) han selv havde plantet ud. På den måde fik vi også illustreret den store forskel der kunne være på frugtens farve og hvor meget plantestedet betyder for modningstidspunkt.
Indenfor var der dækket op med kaffebords buffet, hvor der var et rigt udvalg af lækre æblekager. Prisen var god og gik du sulten derfra var det ikke Margits skyld.
Alt i alt en dejlig dag.
Forfatter Irene Hejgård Jensen