Katastrofe Beredskabets dag                

                                                                    19-8-2017

Denne beretning er fra en dag tilbragt hos Beredskabet i Thisted. I udgangspunktet var alle samarbejdspartnere repræsenteret. Derfor kunne man lære noget om: Politiets og Hjemmeværnspolitiets arbejde; Fødevarestyrelsens arbejde; Kystsikringens og redningstjeneste SAR arbejde; Flyvevåbnets redningshelikopter; 112 Redningstjeneste repræsenteret med ambulance, lægebil og helikopter; Thisted Brandvæsen repræsenteret med stigevogn, indsatsleder samt brandbil og endelig Beredskabet repræsenteret med et utal af funktioner. Tilsammen kan de løse alle typer af katastrofer.

Prinsesse Marie er tilknyttet Katastrofe Beredskabet som projektmedarbejder. Beredskabet i Thisted havde glæde af hendes besøg, hvor hun iført uniform fik en guidet tour og vi andre fik fornøjelsen af at se prinsessen, alt imens hun som det naturligste i verden færdedes iblandt folket.

De helt store attraktioner for børnene var klart at køre brandbil, slukke brand, sprøjte med vand og røg dykke. Der ud over kunne de gå på opdagelse i de gamle, mørke og uhyggelige bunkere, hvor de bla. skulle finde en brandmand. De voksne samledes om stigevognen og Beredskabets nye redningsbåd.

Selv om hele 112 teamet blev kaldt ud på opgave tidligt,opdagede vi senere at 112 helikopteren kom flyvende med imponerende hastighed fra søsiden. Den lagde an til landing, hvorefter folk stimlede sammen om den. Alle skulle se den på nært hold, røre, pege og forklare børnene, som efterfølgende blev fotograferet foran helikopteren.

Efter maden, som bestod af kartoffelsalat, frikadeller og rød saft, fik vi en demonstration af Beredskabets indsats ved en fingeret giftulykke. Her havde en af Beredskabet folk til opgave at fortælle publikum, hvad der foregik og hvorfor samtidig med at, de værnepligtige illustrerede både, hvordan man slukkede en giftig brand, standsede udsivningen af gift og sikrede sig at forureningen fra ulykken blev begrænset. Dette betød også Frederik Fumlefinger, som var årsag til ulykken og i samme postgang havde udsat sig selv for stor fare og derfor lå livløst ventende på at blive redet, måtte have en kold afvaskning med en brandslange for at skylle gift bort. Brrr!

Senere kom Flyvevåbnets rednings helikopter. Vinden bar lyden væk så den var ret tæt på inden den overvældende motorlarm ramte os. Der blev firet en mand i vandet, hvorefter helikopteren fløj lidt rundt for at illustrere en eftersøgning. Tilskuerne fik et klart indtryk af, hvor svært det er at se en mand på åbent vand, her var der endda kun små krusninger. Da de havde fundet ham tog det kun lidt over et minut at rede ham op. Herefter benyttede piloten lejligheden til at vise helikopterens store manøvredygtighed og hvor lavt den kunne svæve over vandet. Rent blær, men vi klappede af dem alligevel.

Dagens afskedssalut var en illustration af, hvordan mange af de tilstedeværende beredskaber i samarbejde rykkede ud for at tage hånd om en fingeret eksplosion, på en nærliggende kemifabrik.

Igen havde vi stor fornøjelse af vores fortællende Beredskabsmand, som absolut ikke havde ladet sit entertainergen gå til spilde. Først fortalte han om sandsæk fyldnings vognen, derefter om det helt nære og frivillige korps af førstehjælpere, som yder en afgørende indsats i minutterne indtil ambulance og lægebil når frem og han sang endda en sang for os, for at illustrere, hvor hurtig en rytme hjertemassage skal gives i. Til sidst guidede han os igennem alt som sker når der bliver kaldt 112. Alle forældre blev bedt om at holde lidt i deres børn, alt imens fortsatte vores entertainer med at forklare, imens først indsatslederen, hvis overblik er afgørende for en hurtig og effektiv indsats, derefter ambulance, lægebil og brandbil kørte så de næsten væltede alle husene og med fuld udrykning. Efter kort tid lød alarmen hos Beredskabet og vi så både indsatsleder og værnepligtige komme stormenende fra alle retninger, inklusiv et par stykker fra badeværelset, til stor moro og klapsalver. De var hurtigt i deres udstyr og indsatslederen informerede om, hvilken indsat det drejede sig om og hvilket udstyr de skulle have med. Efter kort tid kørte det nødvendige antal biler og dagens oplevelser var afsluttet.

Absolut en indtryksrig dag.